15 de febr. 2014

Trencant els tòpics

Sovint sento declaracions del Partit dels Socialistes de Catalunya i d’Iniciativa per Catalunya que el Govern de l’Alcalde Trias només inverteix en els territoris més benestants de la ciutat. “Al Passeig de Gràcia, Balmes, Via Augusta i al Port de Luxe s’inverteix, en canvi en els barris més populars no, invertiu en els territoris que us voten”. No és la primera vegada ni serà l’última que sento a regidors de l’oposició així com a candidats de les primàries del PSC fent esment a aquest tòpic irreal i amb pocs fonaments. Aquest discurs demagògic es repeteix entre els grups afins dels dits partits, convertint-se en un missatge fals que insulta la intel·ligència dels ciutadans de Barcelona, però molt escampat. Com sempre, aquests partits quan fan esment d’inversions ho relacionen amb pedra. Una concepció arcaica del concepte. Existeix, avui dia, una necessitat molt més real que no pas la pedra, i són les persones i Nou Barris té la inversió en aquest apartat de les més altes de la ciutat.

No entraré a parlar de polítiques socials, ja que és de sobres conegut l’esforç i l’augment que, com no podia ser d’una altra manera, l’Ajuntament de Barcelona està destinant a Districtes com Nou Barris. Però sí que vull trencar el tòpic del què a Sàrria i Eixample s’inverteix molt i a Nou Barris molt poc. Nou Barris és dels Districtes on s’ha invertit més de la ciutat, i precisament les inversions s’han fet a barris on els nostres resultats electorals no són els millors.

Per exemple, al barri de Roquetes es farà un nou Institut, s’ha fet un nou Casal Infantil, s’han urbanitzat carrers que no s’havien actuat en trenta anys. Al barri de Torre Baró s’han comprat més de 200 habitatges i s’han destinat a lloguer assequible i social, al barri de Ciutat Meridiana s’estan realitzant les obres de millores del Centre Cívic i s’ha posat en marxa l’Ateneu de Fabricació, un projecte d’innovació per millorar l’ocupació, l’educació i la qualitat de vida de la zona.

Al barri de Can Peguera s’està fent un projecte de reforma integral per a convertir un casal infantil en un Centre Obert destinat a la infància i adolescents en risc d’exclusió del barri i s’està canviant tot el clavegueram de la zona. S’han enderrocat els últims blocs amb patologies de Trinitat Nova i s’estan construint nous habitatges pels veïns afectats. A més, s’ha adequat i reformat les instal·lacions esportives del barri de Vallbona i al barri de Canyelles hi ha dotació pressupostaria per rehabilitar els blocs que tenen patologies des de fa dècades, entre altres. Com es pot observar, s’han realitzat o es realitzaran ben aviat un gran nombre d’inversions a barris on precisament no són on millors resultats hem tret en les darreres eleccions municipals, a Canyelles, Ciutat Meridiana, Can Peguera, Roquetes, Vallbona, Trinitat Nova i Torre Baró Convergència i Unió va treure de mitja el 10’8% dels vots a cada barri. Per tant, aquells que menteixen, fan populisme i insulten la intel·ligència dels ciutadans d’aquí poc més d’un any hauran d’argumentar i demostrar que “al Passeig de Gràcia, Balmes, Via Augusta i al Port de Luxe s’inverteix, en canvi en els barris més populars no, invertiu en els territoris que us voten”. 

Adrià Ventura Ramos
Conseller Municipal de CiU a Nou Barris