31 d’oct. 2013

Partit Popular, la fi del liberalisme

Des de l’inici de la legislatura del PP, les decisions del Govern Central  han estat criticades i tot sovint, titllades de liberals.

L’assumpció que justifica les negligents polítiques del Govern Central en una arrel liberal, s’ha de repensar si es vol ser fidel a la realitat. Però, que és el liberalisme?

Definir una ideologia política en unes poques línies és complicat, per tant , intentarem fer-ne  reducció fonamental i dels seus principis.

-        A nivell econòmic, es fonamenta en la màxima desregularització possible , per tal de facilitar la creació de noves empreses, així  com l’atracció de capitals estrangers, la qual cosa té com a conseqüència la disminució de l’atur al facilitar l’activitat econòmica (simplicitat burocràtica,  baix intervencionisme de l’estat, mínima pressió fiscal...)
-        A nivell social, el liberalisme defensa les llibertats individuals i els drets civils, així com la igualtat d’oportunitats (llibertat religiosa, avortament...)

Un cop hem situat un model simple (molt simple) de liberalisme, ho podem comparar amb algunes de les accions més polèmiques d’aquesta legislatura.

-        Rescat de Bankia: El govern del PP injecta  22.424 M d’€ de capital públic per finançar una empresa privada. Intervencionisme en estat pur.
-        Impostos: Durant l’actual legislatura, s’ha arribat a pujar més de 30 impostos entre els que hi trobem 4 revisions de l’impost de societats. Tot un repel·lent d’empreses.
-        Llibertats personals: En aquest àmbit comptem amb una reforma pendent sobre la llei de l’avortament, un pressupost per a l’Església sense retallades i per descomptat, la famosa “llei Wert”, amb la qual tornem a trobar religió confessional com una assignatura amb pes a les aules.

L’estat actua de forma liberal? Jo crec que no.

Roger Martin
Militant de la JNC de Sant Martí