11 de març 2009

El ‘cas Fòrum’, el darrer exemple d’un govern agònic, ‘apoltronat’ i d’esquena als ciutadans

Fa quasi dues setmanes descobríem, a través d’internet i poc mens que per casualitat, un demolidor informe que havia redactat la Sindicatura de Comptes de Catalunya, sobre les empreses (Infraestructures de Llevant primer, i després BIMSA), que van gestionar i executar les obres del Fòrum de les cultures, en el període 2001-04.
Com si no tinguéssim regidors a l’Ajuntament de Barcelona, com si no forméssim part dels Consells d’Administració d’aquestes empreses, teníem accés a un informe que el govern socialista havia volgut amagar deliberadament a l’oposició (i val a dir, també a la seva crossa, ICV-EUiA).

.



Es tracta de l’informe més contundent probablement, que mai ha fet la Sindicatura (l’òrgan encarregat de la fiscalització i el control dels comptes de les administracions i empreses públiques a Catalunya), i que posa de manifest l’absolut descontrol, caos, manca de rigor, responsabilitat i transparència en la gestió dels recursos públics fets per una empresa, amb capital 100% públic i el president del qual és en Ramon García-Bragados, 4t tinent d’Alcalde de l’Ajuntament.

Obres que acaben costant tres vegades més de la quantitat licitada (edifici del Fòrum, de 12,5 a 37,4 milions d’euros), contractacions de personal totalment il·legals, indemnitzacions a acomiadaments falsos, adjudicació d’obres de tal forma que no hagin de fer-se públiques i comunicar-se a les instàncies europees, cobraments irregulars de salaris i obres, i un llarguíssim etcètera.

Tot plegat en una gestió totalment opaca de cara als consellers de l’oposició de l’empresa (no així a l’Alcalde Hereu, que va rebre l’informe i el va amagar, fins i tot al propi president de la companyia i 4t tinent d’Alcalde), a la Sindicatura (que manifesta l’obstruccionisme en què ha actuat l’Ajuntament en aquest assumpte) i de la ciutadania, amb un govern municipal que ni ha assumit responsabilitats, ni ha assumit la contundència d’un informe fet per un organisme públic, independent i professional.

Però més enllà de les corrupteles, il·legalitats, obstruccionisme, l’escàndol.... hi ha la pèrdua de confiança de l’oposició, però sobretot de la ciutadania amb l’Ajuntament. Quina imatge dóna als seus ciutadans un Ajuntament que amaga deliberadament durant prop d’un any un informe sobre la gestió de quelcom tan important com les obres del Fòrum? Com pot el govern municipal transmetre credibilitat als barcelonins si ni assumeix responsabilitats ni admet errors davant un informe rigorós, imparcial, independent i tant i tant demolidor?
Tot això succeeix quan falta menys d’un mes per a ‘commemorar’ els 30 anys de govern socialista a Barcelona. 30 anys d’èxits i fracassos col•lectius, de bons i mals projectes, però més enllà del passat, volem 30 anys més de PSC a Barcelona?
.