29 de jul. 2008

Proposem ubicar la Biblioteca Central Urbana a l'edifici del Banc d’Espanya de la Plaça de Catalunya

Xavier Trias considera que aquest espai central de la ciutat, de 25.000 m2, és una ubicació immillorable per situar un gran equipament cultural de país i que serveixi a la vegada per revitalitzar el centre de la ciutat


El President del Grup Municipal de CiU a l’Ajuntament, Xavier Trias, ha proposat avui ubicar la Biblioteca Central Urbana a l’edifici del Banc d’Espanya de la Plaça de Catalunya. El Cap del Grup de CiU ha explicat que aquest espai central de la ciutat, de 25.000 m2, és una ubicació immillorable per situar un gran equipament cultural de país i que serveixi a la vegada per revitalitzar el centre de la ciutat.

Xavier Trias, acompanyat del regidor de Cultura de CiU, Jaume Ciurana, ha ofert una roda de premsa aquest matí a l’Ajuntament de Barcelona en que ha proposat aquesta nova ubicació per a la Biblioteca Central Urbana, la B_CAT (vegeu document adjunt) . “Aquesta proposta no és fruit de la improvisació”, ha dit Trias tot recordant que el programa de CiU per a les darreres eleccions municipals recollia el compromís d’ubicar en aquest edifici l’Espai CAT (Creació, Art i Tecnologia) i que en el mes de juliol de l’any passat es va aprovar per unanimitat una proposta d’acord del Grup de CiU que reclamava iniciar les converses i negociacions per a la cessió de l’edifici del Banc d’Espanya a la ciutat. “Avui fem públic aquest projecte i l’oferim a la ciutat perquè creiem que es possible i perquè des de l’oposició també fem propostes constructives”, ha dit Trias.

Segons el cap del Grup de CiU, el projecte de construcció de la Biblioteca Central Urbana (l’Ajuntament ha de cedir el terreny, la construcció va a càrrec del Ministeri de Cultura i la gestió serà de la Generalitat de Catalunya) ha estat “la història d’un projecte maleït”. L’entrada en funcionament està avui prevista pel 2011, però el calendari s’ha anat endarrerint de manera repetida. Primer es va proposar el Born, però es va haver de descartar després de la troballa d’unes restes arqueològiques de la Barcelona del 1714. Es va proposar llavors ubicar la biblioteca a l’Estació de França, però de nou es va haver de canviar per l’aparició d’una galeria de serveis ferroviaris. Ara, el 2008, es signa un nou conveni per obtenir un nou solar, en el qual es canvien habitatges per una torre d’oficines i es mantenen les vies de tren, i a més a més és del tot probable que apareguin noves restes arqueològiques molt importants. “Ens trobem de nou en un impasse”, ha dit Trias, “l’aposta que es fa és molt fluixa com reflexa la partida insuficient d’1,5 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat entre els anys 2007 i 2008”.

La proposta de situar la Biblioteca a la Plaça de Catalunya és també una aposta per revitalitzar el centre de la ciutat. “És una ubicació extraordinària i l’edifici està infrautilitzat”, ha dit Trias. Segons el líder de CiU, la Plaça Catalunya és un lloc de pas, no com l’Estació de França, un lloc de cruïlla i amb les millores connexions de la ciutat i ha posat com exemple altres ciutats que tenen grans equipaments en espais de gran centralitat urbana: a Trafalgar Square de Londres hi ha la National Gallery, a la Plaça de la Bastilla de París l’Òpera Garnier, o a la Plaça Colon de Madrid la Biblioteca Nacional.

Pel regidor de CiU, Jaume Ciurana, la B_CAT ha de ser la “biblioteca híbrida per al segle XXI, com a transició entre la biblioteca tradicional i el que ha de ser la biblioteca 2.0 del futur”. Aquesta biblioteca ha d’esdevenir un centre cultural de referència nacional i a més ha de ser una biblioteca-mediateca moderna, oberta i enxarxada que doni resposta a l’adquisició i a la transmissió del coneixement, de promoció de tallers de producció audiovisual i multimèdia. “Ha de ser un centre obert a la ciutat, dinamitzador de la vida cultural” ha dit Ciurana, qui ha demanat que, juntament amb el sector de la biblioteconomia i també amb el Consell de les Arts, es defineixi com ha de ser aquest gran centre cultural pel segle XXI.

Trias s’ha mostrat convençut que el projecte pot generar il·lusió i unanimitat i que aquest canvi d’ubicació no endarrerirà més l’entrada en funcionament de la biblioteca. “Si hi ha voluntat es pot fer “, ha dit Trias afegint que “tampoc tenim garanties de que no hi haurà més entrebancs a l’estació de França”. “Però per tirar-ho endavant cal un lideratge clar i decidit”, ha insistit el líder municipal de CiU, que ha recordat que “ja tenim una proposta d’acord unànime per iniciar els tràmits de cessió de l’edifici del Banc d’Espanya a la ciutat, un edifici de 25.000 m2 infrautilitzat”. Segons Trias, hi ha possibilitats de negociació amb el Banc d’Espanya o de permuta amb altres edificis de la ciutat i ha proposat que l’Ajuntament ofereixi al Banc d’Espanya algun espai al 22@. El líder de CiU ha recordat que el Banc d’Espanya ha fet permutes a altres ciutats, com per exemple amb la seu que tenia a Salamanca que acollirà el Museu de l’Arquitectura.

“Fem aquesta proposta perquè creiem que és el millor per a la ciutat, no tenim cap garantia que al 2011 estigui acabada la Biblioteca en la ubicació que avui està prevista i, per tant, un possible endarreriment per un nou canvi no pot ser un argument. “Cal lideratge i creure’s el projecte, és un repte, una aposta engrescadora i per això demanem a l’Ajuntament que ens escolti”, ha conclòs Trias.