13 de des. 2007

Ja són aqui !

Artur Mas rep les 8 militants de la JNC que han estat expulsades de Cuba per participar en un acte en defensa de la llibertat i la democràcia a l'illa caribenya


Marga Payola, Laura Costa, Jordina Moltó, Meritxell Lluís, Sara Samps, Raquel Arranz i Francina Vila s'havien desplaçat a l'illa amb l’objectiu de donar suport a diferents grups de dissidència política a l’illa que treballen per l’assoliment de la democràcia, el respecte pels drets humans i les llibertats bàsiques de la persona.

En particular, el grups d’acció de la JNC van realitzar diumenge al matí una manifestació conjunta amb el grup dissident de les Damas de Blanco a L'Havana que les va portar a ser retingudes per la policia política comunista del règim castrista, i, finalment, expulsades del país.

Ahir, i després de l’aventura viscuda a Cuba, la delegació de vuit noies de la JNC va arribar a l’aeroport del Prat on les esperaven un grup de militants de l’organització, encapçalats pel president de la JNC, Marc Pifarré, i el secretari adjunt de CiU, Xavier Trias, a més d'una munió de periodistes.

Aquesta tarda, han estat rebudes pel secretari general de Convergència, Artur Mas, que ha volgut conèixer de primera mà l’experiència i les impressions d’aquest grup de militants de l’organització i mostrar-los el suport per una acció que “omple d’orgull”. El líder de CDC els ha agraït ja en roda de premsa “el coratge i determinació en la defensa de les seves conviccions” i les ha animat a continuar “en la defensa dels Drets Humans i les llibertats”. Mas considera que la defensa d’aquesta valors “val la pena” i que molts d’altres joves “en podrien prendre exemple”.

Francina Vila, ha explicat que “l’objectiu era donar suport a las Damas de Blanco i obtenir un ressò mediàtic de la situació d’aquest grup de dones”, familiars de presos polítics. També han explicat que davant l’aposta de la Unió Europea per mantenir un diàleg amb el règim cubà, era necessari que des de la societat civil europea també hi hagués una implicació per pressionar la dictadura des d’una altra vessant. el seu viatge a Cuba “no era turisme de protesta”, sinó una acció molt concreta i pensada que requeria la màxima discreció per tal de poder dur-se a terme i per evitar posar-se en perill. Així doncs, l’excusa del turisme era simplement un escut de protecció.

El viatge a Cuba fa molts mesos que es va començar a gestar sota el paraigua del Lymec, que és precisament l’organització que ha assumit el cost total de les despeses.

DOCUMENT ASSOCIAT: La JNC aconsegueix un tímid moviment del règim castrista (Youtube, JNC Barcelona, 12-12-2007) [vídeo]