19 de maig 2016

La Regeneració no es proclama, s’exerceix

Des de la JNC de Barcelona aquest juny farà un any que vam començar a posar formalment el nostre granet de sorra per a la regeneració de Convergència. Tanmateix ja fa més d’un any, el mes de gener del 2015, que vam dur a terme el primer procés de primàries de la història de la JNC per tal d’escollir el nostre candidat a ocupar un lloc a les llistes municipals de Barcelona de Convergència. I aquests últims mesos, a més a més, hem començat a sortir dels nostres locals per a fer activitats de formació i/o xerrades amb la voluntat de visualitzar i obrir més la marca JNC. Des de la JNC de Barcelona creiem necessari posar al dia una nova manera de fer política que ens faciliti l’apropament cap a la ciutadania, principalment la jove. Sabem que encara ens falta molta feina en diferents àmbits, però cal que anem fent passos endavant i ferms. Cal que posem en pràctica dinàmiques fins ara insòlites que ens permetin afrontar amb més normalitat processos de canvi com els que ens plantegem. Perquè la JNC de Barcelona creu i defensa que, així com amb la independència: la regeneració no es proclama, s’exerceix.

Un dels exemples més clars per il·lustrar aquest capteniment és la primera edició de la lliga de debat que vam realitzar el 2014 (actualment estem celebrant la 2a edició), una activitat que va ser cabdal i necessària per a posar el pòsit que ens permeté celebrar les primeres primàries municipals. Perquè la lliga de debat és una activitat que reforça molts dels valors i actituds que pretenem reforçar i desenvolupar a la JNC com l'acadèmia de joves i bons polítics que entenem que ha de representar: companyonia, treball en equip, recerca i contrast d’informació, formulació d'argumentacions pròpies, auto-crítica, bona oratòria, bona comunicació no verbal, aprenentatge de nous coneixements, capacitat de síntesi i una bona gestió de la derrota i de la victòria. La lliga de debat, per tant, ha d'esdevenir el tronc central de la nostra activitat formativa perquè és un reflex de la JNC que volem: una fàbrica de lideratges.

El proper 21 de maig el partit farà una consulta per dirimir un debat que ja semblava superat: Renovació o nova fundació? El nostre posicionament com a JNC de Barcelona per tant ha de ser clar, nítid i coherent cap a una nova fundació. En el mateix sentit, cal esvair els dubtes de molta ciutadania que simpatitza amb Convergència i ens està observant respecte si el nou partit ha de ser sobiranista o independentista. No hem arribat tan lluny per tornar a perdre’ns en l’ambigüitat pujoliana. El sobiranisme era un calaix de sastre en què hi cabia tothom que volia més autogovern per Catalunya. Però aquesta fase ja l'hem superat. Ara som un partit independentista i això és el que hem de seguir sent. I precisament per això, no deixarem mai de voler eixamplar la seva base. No ens hem d'embolicar triant entre el Dret a Decidir i ser Independentista, una cosa va lligada amb l'altra. Hem estat els independentistes els qui sempre hem defensat el referèndum com la millor via per aconseguir l'Estat, i ho seguirem fent. I és que no fa mal recordar que si Catalunya no ha viscut encara un referèndum formal d'independència a l'estil britànic o canadenc no ha estat per culpa de l'independentisme, sinó perquè la gran coalició unionista de PP, PSOE i C's s'hi ha negat en rodó. Si algun dia el govern espanyol ofereix pactar un referèndum d'independència, estarem amatents, però mentrestant els catalans hem de fer via per a construir un nou Estat d'Europa que ens faci sentir orgullosos i que permeti als catalans prosperar sense cotilles ni prohibicions.

En aquests propers mesos de procés congressual, la JNC de Barcelona es seguirà mantenint neutral entenent que la importància en aquest moment no és qui agafarà el lideratge del nou partit sinó fer uns bons fonaments que ens permetin tenir una eina vàlida i moderna pels propers 40 anys. D’aquí la importància de la separació en dos congressos del debat d’idees del de persones, que celebrem i creiem imprescindible.

La JNC de Barcelona seguirà treballant fins al Congrés i més enllà posant el seu gra de sorra amb la renovació de la nova Convergència. I ho farà tant per la via de les paraules com per la via dels fets. Perquè, com deia a l’inici, per la JNC de Barcelona la regeneració no es proclama, s’exerceix.


Sergi Sarri
Coordinador Territorial Barcelona Ciutat
Joventut Nacionalista de Catalunya