31 de març 2010

Xavier Trias denuncia que el Govern d’Hereu no ha construït cap dels centres previstos en el Pla d’Equipaments Escolars 2008-2011

El Cap del Grup de CiU fa un balanç molt negatiu de l’aplicació del pla quan falta un any per la seva finalització i exigeix a l’Alcalde que canviï de prioritats i doni resposta a les necessitats educatives de la ciutat. El president del Grup Municipal de CiU a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, denuncia que el Govern d’Hereu no ha construït cap dels centres previstos en el Pla d’Equipaments Escolars 2008-2011. El Cap del Grup de CiU fa un balanç molt negatiu de l’aplicació del pla quan falta un any per la seva finalització i exigeix a l’Alcalde que canviï de prioritats i doni resposta a les necessitats educatives de la ciutat.
Aquest matí Xavier Trias, acompanyat del regidor d’Ensenyament de CiU, Gerard Ardanuy, i de pares i mares del CEIP Fluvià, ha ofert una roda de premsa per fer balanç del Pla d’Equipaments Escolars 2008- 2011 (vegeu document adjunt) davant d’aquest centre escolar, que des de fa tres anys imparteix les classes en uns barracots. “Volem denunciar, al costat de les famílies, els incompliments tant del govern Municipal i com de la Generalitat en la construcció d’escoles i instituts a la ciutat de Barcelona”, ha dit Trias.


L’Ajuntament de Barcelona va elaborar el Pla 2008-2011 que preveia i comprometia: 411 milions d’euros (60% Generalitat, 40% Ajuntament). 67 milions per a noves construccions i 344 per a reformes, ampliacions i millores (RAM). 7 CEIP, 7 IES, Escola Massana, 3 centres de Formació d’Adults, 4 Escoles de Música i 10 serves educatius al districtes.
“Però a data d’avui, passat l’equador del Pla d’Equipaments Escolars 2008-2011, el balanç és del tot negatiu. El Govern municipal incompleix els compromisos i no dóna resposta a la necessitat de construcció de nous centre escolars”, ha dit Trias. El cap del grup de CiU ha recordat que fa tres anys, quan s’estaven construint els barracots del CEIP Fluvià, ja va denunciar que no s’estava donant resposta a les necessitats escolars de la zona., “les famílies porten tres anys en la mateixa situació”.
A parer del líder municipal de CiU en èpoques de dificultat econòmica el que ha de fer qualsevol govern és prioritzar i veure amb què gasta els diners: “es poden arreglar voreres o decidir que una de les prioritats és l’ensenyament. El que no es pot fer és omplir-se la boca amb que la prioritat és l’ensenyament, fer una roda de premsa anunciant un pla 2008-11 per anunciar la construcció de centres escolars i que passats tres anys no se n’hagi fet ni un. És sorprenent”.
Segons Xavier Trias “ni la Generalitat de Catalunya ni l’Ajuntament de Barcelona estan complint” i ha lamentat que “el Consorci no sigui una eina important per tirar endavant el Pla. Es fa fer el Consorci per col·laborar amb la Generalitat però és lamentable que no hi hagin posat els diners”.
Trias ha criticat que les administracions només hagin aportat un 15% dels 411 milions previstos en el Pla, “el resultat és que seguim amb barracots i que dels centres que estava previst acabar el 2011 no n’hi hagi cap. És molt greu, denota la manca d’interès i una equivocació en les de prioritats”.
El regidor d’Ensenyament de CIU ha detallat els incompliments del Pla i ha criticat que l’Ajuntament, amb l’anunci del Pla 2008-2011, situés com a compromís de la seva acció de govern que l’educació arribés a tothom, “a un any d’acabar el pla continuen sense construir-se els nous edificis i els alumnes han de seguir estudiant dins de barracots, alguns alumnes es troben en situació de provisionalitat des del curs 2007-2008, com el CEIP Fluvià on ens trobem”.
A parer d’Ardanuy hi ha una evident manca d’interès per part del Govern Municipal, com demostren les xifres: dels 67 milions previstos en el Pla per a noves construccions només se n’han invertit 680.000, un 1,01%; i dels 344 milions per a reformes, ampliacions o millores només se n’han invertit 68, un 19%. “A un any de la finalització del Pla el nivell de compliment és escandalosament baix, el que denota la manca de prioritat de l’Ajuntament en aquest àmbit. Tot plegat”, ha dit Ardanuy, “és només un foc d’encenalls, una gran fotografia que no es transforma en una realitat”.
Xavier Trias ha denunciat una situació greu de menysteniment i de no fer les coses: “no pot ser que en tres anys no es tiri endavant cap centre escolar, és realment sorprenent que indica una greu manca d’interès. Tornem a denunciar al costat de la famílies que s’està perdent el sentit de la prioritat. L’ensenyament ha de ser una prioritat”. “L’Ajuntament es dedica a fer propaganda i grans plans però que després incompleix. Compleixen els plans i comencin les obres, no pot ser que a 2010 no estigui res començat”, ha conclòs Trias.